SAFRANBOLU'NUN ŞEKERCİ AİLESİ Safranbolu lokum geleneğinin dayandığı Uzun Ailesi'nin şekercilik serüveni XIX. yüzyıl sonlarında Safranbolu Ağaçkesen köyünde doğan Osman Nuri Uzun'la (1888-1966) başlamaktadır. Osman Nuri, XX. yüzyılın başında, İstanbul Eyüp Sultan Camii avlusunda düzenlenen, peştemalını kuşandığı ve herkese gül reçelli kaymak ikram edilen bir törenle şekerci ustası ünvanını almıştır. 1910'lu yıllarda artık tüm İstanbul'da şehzadebaşı şekercisi (Osman) Nuri ismiyle tanınmaktadır. Ali Uzun firmasının kurucusu Ali Uzun ise Osman Nuri'nin büyük oğludur. 1915 yılında Safranbolu Yörük Köyü'nde doğmuştur. Ali Uzun 1923'de İstanbul'dan, şeker ve lokum imalatını Ankara'da yapan babasının yanına göç etmiştir. Şekercilik mesleğinin inceliklerini babasının yanında önce akide şekeri sonra lokum yapmayı öğrenerek geliştirmiştir. Ali Uzun 1935'te babasının yanından ayrılmış ve Ulus Karaoğlan'daki ilk dükkanını açarak Ali Uzun firmasını kurmuştur. İmalathanesinde lokum, ezme çeşitleri, helva, akide şekeri, reçel çeşitleri, drajeler, badem şekeri, Monte Carlo ismini verdiği fıstıklı çikolata üretimi yapmaktadır. 1949'da çikolata çeşitlerini geliştirerek Batırma ismini verdiği krokan çeşitleri ve kendine özgü ürettiği Portakal Batırma ile ürün yelpazesini genişletmiştir. O yıllarda badem şekeri ve drajede Andon Usta, çikolatada ise Saffet Usta, ekiplerinin nitelikli elemanları olarak imalatta görev almışlardır. 1956 yılında şekerciliğin yanısıra Ankara Dışkapı semtinde işletmeye açtığı turistik Uzun Otel ile farklı bir sektörde etkinlik göstermeye başlamıştır. Uzun Otel, 1970'li yılların sonlarına kadar saygın bir işletme olarak faaliyetini sürdürmüştür. Ali Uzun'un girişimciliğinin bir göstergesi olarak aile tarihinde yer alan Uzun Otel ayrıca Ankara'nın en uzun binası olma özelliğini yıllarca korumuştur. Firmanın kurucusu Ali Uzun, içeriğe gösterdiği özen ve kaliteye verdiği önemle tanınan, özellikle el yapımı ürünlerin seçkin bir damak tadına kaynaklık ettiğine inanan bir üreticidir. Tüm yaşamı boyunca bu konuda ilkeli, yeniliklere ise açık bir tutum sergilemiştir. 1970'li yılların başında Mersin'in cezerye tatlısından esinlenerek meyve ve bal kullanarak ürettiği Ali Uzun lokumu ve yine babasının dükkanında mesleği sürdüren kardeşi Ünal Uzun'un ürettiği beyaz lokum ve çikolatalı lokumu da ürün yelpazesine severek katmıştır. Ali Uzun firmasının en önemli özelliği olan yerel ve doğal malzeme ile katkısız el yapımı ürünleri üretmek ilkesi, Ali Uzun'un 1986 yılında vefatından sonra da kızları ve torunları tarafından kurumsal kimliğin önemli bir ilkesi olarak sürdürülmektedir.