İnsanlık tarihi boyunca yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan kakao 14. ve 16. yüzyıllar arasında Orta Amerika’dan Avrupa’ya taşınmış bir gıda maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu’ya gelişi ise 17. yüzyıla denk gelmektedir. Osmanlı’da da Avrupa’da olduğu gibi saraya yakın kişiler tarafından tüketildiği tahmin edilmektedir. Ortaya çıktığı ilk zamanlardan günümüze seçkinlerin yiyeceği olmaktan çıkıp herkesin günlük tüketim maddesine dönüşen çikolata artık her yaştan insanın vazgeçemeyeceği bir lezzet olmuş durumda. Günümüzde birçok özel formül ve hammadde kullanarak üretim yapan çikolata firmaları arasında kendi sektöründe el yapımı özel ürünleriyle adından söz ettiren bir firma olarak Ali Uzun Şekercilik kendi geliştirdiği formüller ile üretim ve satış faaliyetini sürdürüyor.
El yapımı krokan batırma çikolatalar ve spesiyal çikolata çeşitleri, baton çikolatalar, madlen çikolatalar, yaldız sargılı çikolata çeşitleri, figürlü çikolata çeşitleriyle Ali Uzun ismi şekerleme sektörüne birçok özel lezzeti kazandırmayı başarmış, birbirinden özel ürünleriyle 90 yıla yakın bir süre verdiği hizmetle tüketicilerinin beğenisini kazanmıştır. Geleneği ve yenilikçiliği kurum kültürünün temelinde harmanlayan Ali Uzun,1949’da özellikle kakao, pralin ve fıstığın müthiş uyumu ile ortaya çıkan “Monte Karlo” çikolatası ile portakal şekerlemesinin bitter çikolataya batırılmasıyla üretilen Portakal Batırma çeşitleriyle geleneksel şekerciliğe çikolata ürünlerini de katarak ürün yelpazesini genişletmiştir. Bugün çikolata severlerin vazgeçemeyeceği özel tatları da sektöre kazandırmıştır. Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde 1500 metre karelik bir alanda el yapımı üretim teknikleriyle ürettiği birbirinden özel lezzetlerini Ulus, Kızılay ve Çayyolu mağazalarında müşterilerinin beğenisine sunmaya devam ediyor.